Home

Nieuws

Export bloemen en planten loopt ondanks dure euro door

Aalsmeer - De exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland is na de goede start in januari opnieuw fors gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

In februari was de export 531 miljoen euro waard, 19 procent meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers verzameld door het hoofdbedrijfschap agrarische groothandel HBAG.

In januari lag de exportwaarde met 379 miljoen euro 20 procent hoger dan een jaar eerder. In februari vorig jaar kwam de exportwaarde deels lager uit omdat winters weer de productie beperkte. Dit jaar trekt de vraag echter ook duidelijk aan, en dan met name op markten in Oost-Europa, aldus het HBAG.

De plantenexport groeide in februari het snelst. De waarde kwam 24 procent hoger uit op 172 miljoen euro. De afzet van bloemen steeg 17 procent tot 360 miljoen euro. Oost-Europese bestemmingen vertonen bovengemiddelde groei. De exportwaarde op Rusland groeide 48 procent tot 49 miljoen euro. De export op Polen steeg 40 procent tot 25 miljoen euro. Binnen de EU wordt ook gezonde groei van 16 tot 176 procent genoteerd bij de grootste markten, Duitsland en Frankrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.