Home

Nieuws 222 x bekeken

Europese lentetop moet euro redden

Brussel - De lentetop van de Europese leiders donderdag en vrijdag in Brussel is bedoeld om de euro te redden en een einde te maken aan de schuldencrisis.

De bijeenkomst komt als geroepen wegens de acute problemen in euroland Portugal, waar het parlement woensdag een streep zette door nieuwe bezuinigingen die in feite door de Europese Unie zijn opgelegd.

De top kan zich meteen buigen over een noodplan voor de Portugezen. Daarnaast zullen de EU-lidstaten een pakket maatregelen afkondigen om onder meer financiële zondaars harder aan te pakken en de economieën beter op elkaar af te stemmen. Ook moet er een permanent noodfonds komen voor landen in de eurozone met problemen.

Op veel onderdelen is de afgelopen weken al overeenstemming bereikt. Diplomaten verwachten dan ook dat de plannen zonder al te veel discussie worden afgehamerd.

Zoals wel vaker op Europese toppen, overschaduwt de actualiteit de oorspronkelijke agenda. Behalve met Portugal, gaan de EU-leiders zich zeker bezighouden met de oorlog in Libië. Verder is er overleg gepland over de gevolgen voor Europa van de problemen met een kerncentrale in Japan.


Of registreer je om te kunnen reageren.