Home

Nieuws

'Europa wil energiebelasting vergroenen'

Brussel – De Europese Commissie heeft voorstellen in voorbereiding om de energiebelasting te hervormen.

Deze zou veel meer rekening moeten houden met de klimaateffecten van het energiegebruik.
Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag op basis van conceptvoorstellen van de Commissie.

De voorstellen zouden gevolgen kunnen hebben voor de (lage) heffing op rode diesel, die als vervuilend wordt gezien. Die gevolgen zouden per lidstaat anders kunnen uitpakken; de Nederlandse tarieven bijvoorbeeld liggen al boven het EU-niveau.

De Commissie stelt daarbij dat het onzinnig is langer onderscheid te maken tussen de accijns voor rode en reguliere diesel. Ook in Den Haag wordt al langer aangekoerst op het opheffen van het lage tarief voor rode diesel, maar de agrosector heeft dit toe nu toe altijd kunnen afwenden.

De SGP heeft met ontstemming gereageerd op de jongste Brusselse plannen, en wil het verdwijnen van het accijnsvoordeel op rode diesel voorkomen. “De landbouw moet niet onnodig op kosten gejaagd worden. De sector is niet in de positie om extra kosten door te berekenen”, aldus SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Hij wil staatssecretaris Henk Bleker hierover volgende week aan de tand voelen, bij het debat ter voorbereiding op de EU-landbouwraad.

Onderdeel van de Brusselse voorstellen zou verder zijn om meer sectoren, waaronder de landbouw, onder het Europese emissiehandelssysteem ETS te brengen. Grote glastuinbouwbedrijven draaien al enkele jaren mee in ETS.

Of registreer je om te kunnen reageren.