Home

Nieuws

Engeland haalt doel bij toeslagrechten weer niet

Newcastle – Het lukt het Britse overheidsbureau Rural Payment Agency niet om tegen het eind van deze maand 95 procent van de toeslagrechten uitbetaald te hebben. Dat heeft staatssecretaris Jim Paice van landbouw laten weten in antwoord op vragen vanuit de politiek.

Volgens Paice komt het RPA hooguit in de buurt van de 90 procent. Volgens de bewindsman is er een flinke achterstand ontstaan bij het afhandelen van aanvragen die gecontroleerd moeten worden op eventuele fouten. Paice voegde daar aan toe dat eind december wel 85,5 procent van alle aanvragen was afgehandeld. “Het volgende doel van 95 procent per 31 maart wordt echter niet gehaald.”

De RPA maakt al jaren achter elkaar een chaos van de toeslagrechten. In de beginjaren waren de problemen zo groot dat dat Engeland op een boete van honderden miljoenen van Brussel kwam de staan.

De grote Britse boerenbonden stellen dan ook dat het “weer het oude verhaal is”. Volgens voorzitter Peter Kendall van de National Farmers Union is dit nu het zesde jaar van de toeslagrechten. “Dit soort nieuws zou nu toch voorbij moeten zijn. Maar het is overduidelijk dat er nog steeds geen vooruitgang is geboekt.”

De NFU heeft samen met de organisatie van pachtboeren TFA en de Country Land & Business Association gevraagd getroffen boeren in ieder geval een voorschot te betalen. CLA-voorzitter William Worsley: “We zijn buitengewoon teleurgesteld dat de doelen weer niet gehaald worden. Een groot aantal boeren blijft met een hoog niveau aan frustratie en ongemak geconfronteerd.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.