Home

Nieuws

Energieconcern Dong ziet brood in vergassing van stro bij stroomproductie

Kalundborg – Het Deense energieconcern Dong Energy mikt met vergassing van biomassa op een grotere inzet van cellulosehoudende reststoffen zoals stro bij de elektriciteitsproductie.

Vrijdag wijdde het bedrijf een demonstratie-installatie van 6 megawatt (MW) in bij de centrale in Kalundborg. Met de demonstratie-installatie gaat het project na enkele jaren voorbereiding op laboratoriumniveau de praktijkfase in. De volgende fase is een commerciële aanpak op een schaal tot 150 MW. Het toegepaste proces (Low Temperature Circulating Fluidized Bedgasification, LT-CFB) voorziet in vergassing van biomassa bij een relatief lage temperatuur, zodat de vrijkomende alkaline en fosfor in een staat achterblijven die het mogelijk maakt ze te scheiden van het gas.

Dong Energy stookt al jarenlang op industrieel niveau stro in Denemarken, maar tot dusver door het gewoon te verbranden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.