Home

Nieuws 196 x bekeken

Eén dag partner niet voldoende voor vrijstelling overdrachtsbelasting

Arnhem - De vrijstelling voor de verdeling van een (huwelijks)gemeenschap in de overdrachtsbelasting is niet van toepassing. Belastingbesparing was het enige motief voor het gedurende één dag aangaan van een geregistreerd partnerschap.

Eiser is voor één dag een geregistreerd partnerschap aangegaan met degene waarmee hij een aantal onroerende zaken in onverdeelde eigendom had. Hierbij was sprake van uitsluiting van iedere gemeenschap van goederen, met uitzondering van voornoemde onroerende zaken. In het kader van de verdeling van de tot de gemeenschap behorende onroerende zaken is een beroep gedaan op de uitgezonderde verkrijging voor de overdrachtsbelasting als bedoeld in artikel 3, lid 1 en onderdeel b, van de Wet BRV. Als gevolg hiervan is geen overdrachtsbelasting op aangifte voldaan.

Rechtbank Arnhem is van oordeel dat sprake is van fraus legis, zodat de naheffingsaanslag overdrachtsbelasting terecht is opgelegd. De boete wordt wel vernietigd omdat sprake is van een pleitbaar standpunt.

Of registreer je om te kunnen reageren.