Home

Nieuws 327 x bekeken

EU en Canada sluiten deal over verhoging quotum rundvlees

Brussel - De EU en Canada hebben een memorandum van overeenstemming getekend over de invoer van kwalitatief hoogwaardig rundvlees in de EU.

Volgens de overeenkomst gaat het invoerquotum voor rundvlees uit Noord-Amerika omhoog van 20.000 naar 21.500 ton. Het betreft vlees waar bij de productie geen groeihormonen zijn ingezet.

In november 2010 ging de politiek reeds akkoord met de verruiming van het quotum. In ruil voor de quotumverruiming heft Canada importbarrières op onder andere EU-rundvlees, varkensvlees en komkommers op. Canada stelde voor deze producten sancties op in 1998. De sancties werden ingevoerd nadat de wereldhandelsorganisatie WTO in 1998 besloot dat de importbeperkingen van de EU voor vlees uit Canada en de VS illegaal is.

De EU weert vlees uit Noord-Amerika omdat bij de productie soms groeihormonen zijn gebruikt. Dat groeihormonen een gevaar voor de volksgezondheid betekenen, is volgens een WTO-panel niet wetenschappelijk aangetoond.

Canada kent nog hoge heffingen op Nederlandse paprika, omdat deze een tijdlang in Canada onder de kostprijs van Nederland zelf zijn verkocht. In het handelsrecht heet dit ”dumping”. De hoge heffingen zijn daarom toegestaan door de WTO, en vallen buiten het akkoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.