Home

Nieuws 186 x bekeken

EP steunt voorstel tot flexibeler gebruik blauwtongvaccin

Brussel – Binnenkort kunnen vaccins tegen blauwtong ruimer worden ingezet. Een voorstel van de Europese Commissie, om geïnactiveerde vaccins te kunnen gebruiken buiten gebieden waar maatregelen tegen blauwtong gelden, lijkt te kunnen rekenen op steun in het Europees Parlement.

De Poolse Europarlementariër Janusz Woijciechowski onderschrijft in een rapport het voornemen van de Commissie volledig. Het rapport wordt maandag besproken in de landbouwcommissie van het EP.

Volgens de huidige regels mogen blauwtongvaccins alleen worden ingezet in gebieden waar de ziekte is uitgebroken en waar derhalve het verplaatsen van dieren is beperkt. Dat is om het risico op verspreiding van vaccinvirus bij niet gevaccineerde dieren te voorkomen.

Bij het opstellen van de regels, in 2000, waren er enkel nog ’levende verzwakte vaccins’. Inmiddels zijn er echter ook nieuwe ’geïnactiveerde vaccins’, die een ruimere inzetbaarheid mogelijk maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.