Home

Nieuws 155 x bekeken

EP bekritiseert handelsoverleg met Mercosur en Marokko

Straatsburg – De Europese Commissie moet geen handelsakkoorden sluiten die negatief uitpakken voor Europese boeren en tuinders. Dat heeft het Europees Parlement dinsdag uitgesproken in een (niet bindende) resolutie.

Vanuit dit uitgangspunt heeft het Europarlement (EP) stevige kritiek op de hervatting door de Europese Commissie van het handelsoverleg met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur. De Commissie heeft kenbaar gemaakt nog dit jaar tot een akkoord met Mercosur te willen komen.

Vooral de Europese vleessector vreest dat een eventueel akkoord ten koste gaat van de vleesproductie in de EU, omdat Zuid-Amerika nu eenmaal goedkoper kan produceren. Het EP wil dat importen aan dezelfde duurzaamheidseisen voldoen als Europese producten. Ook moet de Commissie onderzoek doen naar de gevolgen van een akkoord met Mercosur.

Om dezelfde redenen heeft het EP grote bezwaren tegen het onlangs gesloten handelsakkoord met Marokko. Volgens het Parlement is het akkoord onevenwichtig, in die zin dat de EU markten vrijwel volledig heeft opengelegd, terwijl Europese exporteurs nog steeds te maken hebben met tariefquota.

Het EP vindt in het algemeen dat het nauw moet worden betrokken bij de onderhandeling over nieuwe handelsakkoorden.

Of registreer je om te kunnen reageren.