Home

Nieuws 171 x bekeken 1 reactie

ELI nog niet zeker van laagpathogene variant vogelpest

Den Haag/Schore - Het ministerie van landbouw is nog niet 100 procent zeker dat het geval van vogelpest bij het bedrijf Ekoz in het Zeeuwse Schore laagpathogeen is.

Dat zegt Christianne Bruschke, chief veterinary officer van het ministerie van ELI in een uitzending van Omroep Zeeland. "We gaan er vanuit dat het om een laagpathogene variant gaat, gezien het ziektebeeld van de kippen. Maar een definitieve test moet dit nog uitwijzen", aldus Bruschke. Bij laagpathogene vogelpest zijn kippen minder ziek en het virus verspreidt zich minder snel dan hoogpathogene varianten. Een hoogpathogeen vogelpestvirus is dodelijk voor kippen, verspreidt zich sneller en kan ook gevaarlijk zijn voor mensen. Als vandaag blijkt dat het alsnog gaat om een hoogpathogene variant, zal voor het hele land een standstill worden afgekondigd. Op dit moment geldt alleen in een zone van een kilometer rondom het getroffen bedrijf een standstill voor pluimvee, pluimveeproducten en mest.

Bruschke is positief over de pluimveehouder, die donderdag meldde dat de kippen ziekteverschijnselen vertoonden. De dieren legden minder eieren en namen minder voer op. Dinsdag heeft de dierenarts van het bedrijf de eerste kippen voor onderzoek naar de Gezondheidsdienst voor Dieren gestuurd. Uit dat onderzoek kwam donderdag een verdenking van vogelpest naar boven. Hierop hebben dierenartsen van de VWA donderdagavond opnieuw monsters genomen op het bedrijf. Vannacht is via een snelle test in het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR vastgesteld dat het om vogelpest van het type H7 gaat.

Bekijk hier een kaart van de omgeving van het besmette bedrijf

Eén reactie

  • no-profile-image

    Erg verdacht. In het dossier van Spotvogel 'de Pestvogels van Veerman' lees ik dat in 2003 de vogelgriep H7N7 ook in zuidwest Nederland werd uitgezet en we weten allemaal hoe dat is afgelopen! Zeeuws Vlaanderen ligt gelukkig nogal geisoleerd, als de Belg zich tenminste ook aan de stand still houdt. maar het zou mij niet verbazen als het straks opeens weer hier in de Vallei uitbreekt. Bij Kootwijkerbroek bijvoorbeeld!

Of registreer je om te kunnen reageren.