Home

Nieuws

Duitse rechter: subsidies aan boeren openbaar

Münster – De Europese landbouwsubsidies moeten openbaar gemaakt worden, stelt het Oberverwaltungsgericht in Münster. Bij de openbaarmaking moet echter wel rekening worden gehouden met de bescherming van privégegevens.

De rechter in Münster deed uitspraak in een zaak die was aangespannen door journalisten van het weekblad Stern. De rechter zegt dat de gegevens openbaar zijn op basis van milieuregels. Landbouwsubsidies hebben indirect een effect op het milieu, redeneert de rechter.

Eerder deed het Europese Hof van Justitie in Luxemburg een uitspraak in een zaak die was aangespannen door twee Duitse boeren, die tegen openbaarmaking van hun gegevens zijn. Het Europese Hof besliste dat de gegevens niet zomaar kunnen worden geopenbaard. Volgens de Europese rechter is uitleg nodig bij de openbaarmaking en mag er geen sprake zijn van aantasting van de persoonlijke levenssfeer.

De Duitse rechter spreekt nu uit dat de subsidieontvangers bezwaar moeten kunnen maken tegen openbaarmaking en dat de overheid daarna een afweging moet maken. Daarbij kan volgens de rechter niet worden aangevoerd dat bedrijfsgeheimen worden onthuld door de openbaarmaking.

Of registreer je om te kunnen reageren.