Home

Nieuws 150 x bekeken

Duits landbouwministerie moet subsidiegegevens vrijgeven

Münster – Het Duitse landbouwministerie moet de gegevens over subsidies uit Brussel toch vrijgeven.

De namen van rechtspersonen moeten onder alle omstandigheden openbaar worden gemaakt. Bij publicatie van informatie over natuurlijke personen moeten deze eerst worden gehoord. Op basis daarvan moeten de autoriteiten dan de afweging maken of de belangen van deze subsidieontvangers worden geschaad of niet. Dat oordeel heeft het Oberverwaltungsgericht in Münster uitgesproken.

Milieuorganisatie Greenpeace en twee redacteuren van magazine Stern hadden over de weigering tot vrijgave een klacht ingediend. Deze weigering is volgens het Oberverwaltungsgericht onrechtmatig. ”De klagers hebben principieel recht op de informatie op grond van de milieuinformatiewet, want de landbouwsubsidies zijn van directe invloed op natuur en milieu,” aldus het oordeel, waarmee twee gerechtelijke uitspraken in een lagere instantie werden gecorrigeerd.

Landbouwminister Ilse Aigner houdt de informatie over de subsidieontvangers achter slot en grendel omdat openbaarmaking in strijd zou zijn met de wetgeving op de bescherming van persoons- en bedrijfsgegevens. Tot dat beleid werd zij genoodzaakt door een vonnis van het Europese Hof na een klacht van enkele Duitse boeren. In december besloot Aigner echter per april 2011 toch over te zullen gaan om de blokkade ten aanzien van in ieder geval de rechtspersonen op te zullen heffen. Daarop kan zij door de uitspraak van de rechters in München niet meer terugkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.