Home

Nieuws 212 x bekeken

Druk markt op Greenery plukkeurmerk neemt toe

Doetinchem – Supermarkten overwegen serieus het keurmerk voor eerlijk plukken bij groenteninkoop te hanteren.

Dat blijkt uit een rondgang. Het plukkeurmerk verbiedt het gebruik van beloningswijzen als de Polenconstructie.

Dat keurmerk start waarschijnlijk bij champignons. C1000 voert binnenkort overleg met de initiatiefnemers, Albert Heijn onderzoekt het gebruik van het keurmerk, terwijl Plus pleit voor een collectieve invoering.

Daarmee lijkt de handel gedwongen te worden deel te nemen en zouden partijen als The Greenery ook met gecertificeerde telers moeten werken. Tot nog toe toont The Greenery zich afwachtend en ligt het initiatief bij concurrenten als Limax, Primechamp en Banken Champignons.

The Greenery ontkent dat de terughoudende opstelling verband houdt met de beloningsstructuuur op Greenerybedrijven. Volgens The Greenery voldoen de telers van The Greenery aan alle wettelijke eisen. ”Als er bovenwettelijke eisen komen van afnemers zullen we daaraan voldoen.” Daarmee lijkt The Greenery zich voor te bereiden op deelname.

In april worden de details van het ketengarantiesysteem bekend. Opvallend is de stimulerende rol van de Rabobank hierin. Ook bij het overleg met supermarktketen C1000 is de Rabobank betrokken. De bank heeft een groot belang in de sector. Grote bedrijven met lage kostprijs door Polenconstructies nemen slecht draaiende bedrijven over. Die oneerlijke concurrentie kan bedrijven de kop kosten. Ook is het risico van de bank gegroeid nu de overheid bedrijven dreigt te sluiten bij herhaaldelijke overtredingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.