Home

Nieuws

'Discussie GMO pas over twee jaar'

Leuven – De Europese Commissie zal eind 2013 een evaluatierapport maken over de huidige regelgeving voor gemeenschappelijk marktordening (GMO). Dat meldt de Belgische organisatie voor tuinbouwcoöperaties VBT.

Daarmee bestaat een verschil van inzicht met LTO dat eerder een herziening verwacht. GMO voor groente en fruit maakt geen onderdeel uit van de herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, stelt VBT. Secretaris Philippe Appeltans: ”In een brief aan ons stelt landbouwcommissaris Ciolos dat GMO in 2007 en 2008 al is hervormd en dat we nu aan de zijlijn staan. Het is nu niet aan de tuinbouw.”

De Belgische VBT is verbaasd over de discussie in Nederland. LTO werkt aan een visie over GMO in het kader van de lopende herziening van het landbouwbeleid in 2013. Dat bevestigt Nico van Ruiten van LTO Noord Glaskracht. In de eerste uitlatingen vanuit ZLTO lijkt LTO deels af te willen van het huidige model. Er is discussie over toestaan van GMO-gelden aan telers buiten de producentenorganisaties. Deze willen juist geen verandering.

Belgische veilingen zijn verbaasd over de discussie. ”Je kunt discussie hebben over de toepassing van beleid, maar je kunt het beleid niet ter discussie stellen.”

De Belgisch veilingen, Boerenbond en Vlaamse ministerie van landbouw willen juist gezamenlijk vasthouden aan GMO. Discussie is er niet in België. Dat in Nederland discussie is over GMO, schrijft Appeltans toe aan miscommunicatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.