Home

Nieuws 4 reacties

Dioxineverontreiniging kwam uit Braziliaanse cacaobonen

Den Haag - De dioxineverontreiniging in cacaobotervetzuren die naar Duitsland zijn geëxporteerd, is waarschijnlijk veroorzaakt door Braziliaanse cacaobonen.

Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op basis van het traceringsonderzoek. In het traceringsonderzoek naar de partijen cacaobotervetzuren en de mogelijke oorzaak van de verontreiniging, waren begin vorige week alle partijen cacaobotervetzuren in beeld en waar mogelijk bij de afnemers geblokkeerd.

Om de bron van de dioxinebesmetting te achterhalen, heeft de VWA monsters genomen van diverse partijen cacaobotervetzuren, geproduceerd tussen half december 2010 en eind februari 2011.

Hierbij heeft de VWA ook verhoogde dioxinegehalten gevonden. Ook een monster vet, direct afkomstig uit Braziliaanse cacaobonen, bevatte te hoge gehalten dioxines. ”Van cacaobonen uit Zuid-Amerika is bekend dat deze gedroogd kunnen zijn. In het droogproces kan een dioxinebesmetting ontstaan. Daarom lijkt de oorzaak van de dioxinebesmetting te liggen in de geïmporteerde cacaobonen”, aldus de VWA.

De geblokkeerde partijen waar een verhoogd dioxinegehalte in is gevonden worden niet meer gebruikt voor veevoerdoeleinden maar voor andere technische doelen.

Tegen de twee betrokken handelsbedrijven en de producent van de verontreinigde partijen heeft de VWA proces-verbaal opgemaakt. Zij worden verdacht van het in de handel brengen van diervoeders met een verhoogd gehalte aan ongewenste stoffen. ”Er is geen vermoeden van opzet. Of de bedrijven iets te verwijten valt en de hoogte van de boete wordt door de rechter bepaald”, legt een woordvoerder van de VWA uit.

De VWA heeft ook monsters genomen van cacaoboter dat geproduceerd is voor humane consumptie. Hierin lagen de dioxinegehalten ver onder de norm. Mogelijk zijn eerdere partijen met een verhoogd dioxinegehalte ook gebruikt voor veevoer. Omdat de verhoging beperkt was en het vet vermengd is met andere grondstoffen was het dioxinegehalte in het voer niet boven de dioxine-norm. ”Daar zijn in ieder geval geen aanwijzingen voor”, aldus de VWA.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Onder de norm ???door op menging???? In het eind produkt???, Is er op cacaobonen nooit gecontroleerd??? .Rechtstreeks in de consumptie???
  zonder controle,????

 • no-profile-image

  Het is verdikkeme nog aan toe nu al zo erg dat Veevoer tot 'Technisch Doel' wordt verklaard. Alsof het om smeerolie of kogellagervet gaat! Hamstra ik ben het helemaal met je eens: dit is te gék voor woorden. Lang leve de oncontroleerbare wereldhandel. Ik heb alle chocoladerepen en bonbons meteen in de kliko gekieperd. Of moet dat soms met de chemokar mee?

 • no-profile-image

  volkgezondheid teld niet. Euro,s daar gaat het om

 • no-profile-image

  Voor VVD en CDA telt inderdaad enkel en alleen het stinkende geld. Volksgezondheid, Onderwijs, Zorg, Verantwoorde en Duurzame Voedselproductie en Energieopwekking, Verkeersveiligheid, Milieu, Natuur en bovenal ook het op de jeugd gerichte toekomst- en leefbaarheidsbeleid: Alles wordt door dit ongeletterde kabinet tot compost vermalen. Wees er maar trots op!

Of registreer je om te kunnen reageren.