Home

Nieuws 387 x bekeken 2 reacties

Dierenbescherming bepleit 'slachtofferhulp'

Den Haag – De Dierenbescherming vreest dat het kabinet met de komst van vijfhonderd dierenagenten zich alleen gaat richten op handhaving en geen oog heeft voor het slachtoffer, oftewel het dier. De 'advocaat van de dieren' begint daarom dinsdag met een campagne om daar de minister op te wijzen.

”De dierenpolitie pakt de dader. Maar wie helpt het slachtoffer?”, kopt de nieuwe campagne van de Dierenbescherming. ”Er wordt nu wel heel de tijd gesproken over de komst van vijfhonderd animal cops, of hoe ze ook gaan heten, maar waar we niemand over horen is het budget en de mankracht die nodig zijn om het slachtoffer weer op de been te krijgen”, licht directeur Frank Dales van de Dierenbescherming toe.

Dales verwacht een forse toename van meldingen over dierenleed, omdat er een speciaal nummer wordt ingevoerd: ’114, red een dier’. ”Extra aandacht voor dieren leidt altijd tot meer meldingen. Daar kun je vergif op innemen, maar wat wordt er in de plannen meegenomen over de opvang en verzorging van verwaarloosde of mishandelde dieren?”

Dales maakt zich zorgen omdat hij het opvallend vindt dat de Dierenbescherming niet is betrokken bij de plannen. Dat komt, denkt Dales, omdat de dierenpolitie valt onder het ministerie van Veiligheid en Justitie van Ivo Opstelten. ”Onze natuurlijke partner is staatssecretaris Henk Bleker van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI). Dat ministerie gaat over dierenwelzijn, maar Opstelten gaat weer over de handhaving.”

Met Bleker heeft de Dierenbescherming regelmatig contact gehad over de dierenpolitie, maar half februari maakte hij bekend dat zijn collega Opstelten binnenkort de definitieve plannen presenteert. De minister heeft vooralsnog geen contact gezocht met de Dierenbescherming. Dales vindt dat vreemd. De Dierenbescherming heeft zelf ook geen contact gezocht met Opstelten.

De belangenorganisatie heeft wel een verkennend gesprek gehad met de politie over het geven van een cursus of opleiding aan de vijfhonderd dierenagenten. ”Ik ontken ons eigen belang niet. Ik wil zeker niet preken voor eigen parochie. Maar het gaat er ons om dat er ook een serieuze discussie wordt gevoerd over de gevolgen van de handhaving en dat is nog niet gebeurd.”

De Dierenbescherming krijgt jaarlijks 40.000 telefoontjes via de meldkamer. In achtduizend gevallen gaat er een inspecteur aan de slag.

Laatste reacties

  • boelenham

    eenapril!

  • Mels

    Een woord;Imbecielen.Wat een raar land dat we dit zover laten komen,doorgaans staan we bekent als een nuchter volk maar dat raakt snel over zo.

Of registreer je om te kunnen reageren.