Home

Nieuws 277 x bekeken

Deskundigen pleiten voor afschot wilde zwijnen

Amsterdam – Buitenlandse experts op gebied van zwijnen bepleiten het afschieten van de dieren in Nederland om de populatie in toom te houden. Volgens hen werkt natuurlijk beheer niet.

Dagblad Trouw sprak met de Duitse deskundige Michael Petrak en Belgische collega Jim Casaer. De Partij voor de Dieren heeft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw gevraagd de mogelijkheden van natuurlijk beheer te onderzoeken.

Populatiebeheer zonder jacht is onmogelijk, oordeelt Petrak. “Zwijnen kunnen zich zo snel voortplanten, en de omstandigheden waarin zij in West-Europa leven, zijn zo gunstig, dat zonder afschot een explosie van de populatie plaatsvindt.” Hij wijst op de intensivering van de landbouw, zachte winters en toename van het aantal mastjaren, waarin beuken en eiken veel vrucht dragen.
Afrasteringen, bijvoeren en het verjagen met geluid hebben volgens hem geen effect.

In Limburg steeg sinds 2005 het aantal zwijnen dat jaarlijks buiten het natuurgebied De Meinweg werd afgeschoten naar circa 350. In 2010 is de mogelijkheid van bejagen verruimd. Omdat er nog steeds wilde zwijnen buiten de Meinweg voorkomen, is het eigen risico van de varkenssector in het Diergezondheidsfonds verlaagd van 26 naar 19 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.