Home

Nieuws

Ceja: meer aandacht nodig voor jonge boeren

Brussel – In het Europese landbouwbeleid moet meer aandacht komen voor de positie van jonge boeren.

Uit recent onderzoek blijkt dat slechts 6 procent van de boeren onder de 35 is. Dat schrijft voorzitter Joris Baecke van de Europese organisatie van jonge boeren, Ceja, in een open brief aan europarlementariër Albert Dess.

Dess is hoofdauteur van het rapport ”The CAP towards 2020”. Baecke stelt dat de EU om te voldoen aan de eisen van de maatschappij een ”levendige en dynamische agrarische sector, waar jonge boeren hun beroep kunnen blijven uitoefenen, nodig heeft.” Het is volgens de Zeeuw zorgwekkend dat 4,5 miljoen boeren in de EU boven de 65 zijn. Volgens Baecke komt een te klein deel van de landbouw- en plattelandssubsidies terecht bij jonge boeren.

Naast meer aandacht voor het verjongen van de sector, wil Ceja een meer gelijk speelveld. Baecke: “als jonge boeren willen we een meer billijk systeem van directe betalingen in de lidstaten.” Het rapport van Dess rept hier volgens Baecke niet over. Volgens Baecke dreigt een renationalisatie van het beleid, waarbij landen via de cofinanciering toch boeren uit eigen land voordelen kunnen geven die andere boeren niet krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.