Home

Nieuws 242 x bekeken

Cargill stoot Mosaic in mei af om als familiebedrijf te overleven

Chicago – Cargill stoot in mei het meerderheidsbelang van 64 procent in het kunstmestconcern Mosaic af. Dat heeft Mosaic-directeur Jim Prokopanko bekendgemaakt op de Reuters Global Food & Agriculture Summit. Volgens Prokopanko is de verzelfstandiging niets minder dan een zegen voor Mosaic.

”We noemen het (verlaten van Cargill, red) intern onafhankelijkheidsdag”, aldus Prokopanko op de bijeenkomst. ”We hebben onze eigen ambities.” Mosaic produceert fosfaat en stikstof, twee belangrijke ingrediënten voor kunstmest. Het bedrijf kan jaarlijks meer dan 10 miljoen ton stikstof produceren, en 9,7 miljoen ton fosfaat.

Mosaic is goed voor een jaaromzet van 6,7 miljard dollar. Het in Minnesota gevestigde concern ontstond in het jaar 2004 door de samenvoeging van IMC Global en Cargill’s eigen kunstmestactiviteiten. Prokopanko zegt dat Mosaic zonder Cargill veel beter kan groeien. Mosaic is nu reeds beursgenoteerd maar kan onafhankelijk weer toetreden tot de Standard & Poor’s 500, de belangrijkste beursindex in de VS.

Hierdoor komt Mosaic in de volle schijnwerpers te staan van pensioenfondsen en beleggingsfondsen. Prokopanko denkt dat groei voor kunstmestconcerns essentieel is. Doordat de vraag naar voeding in vooral Azië toeneemt, blijven prijzen voor kunstmest volgens Prokopanko op een hoog niveau liggen.

Cargill verkoopt het belang in Mosaic om de kapitaalpositie te versterken. Cargill is het grootste familieconcern ter wereld. Het bedrijf uit Illinois is daarom niet in staat geld op te halen op de beurs. Eenzelfde probleem noopt concurrent Glencore ertoe een beursgang te overwegen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.