Home

Nieuws 2 reacties

CVI: onafhankelijke mkz-test niet nodig

Den Haag - Een onafhankelijke test op hetzelfde monster is bij mond- en klauwzeer niet nodig, vindt Aldo Dekker van het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR. Dekker vindt dat zoveel waarborgen zijn ingebouwd, dat er geen twijfel hoeft te zijn over de uitslagen van het CVI.

Dekker deed zijn uitspraak tijdens de hoorzitting over het besluit om een aantal Kootwijkerbroekse bedrijven te ruimen. Hij kreeg het hoongelach van ongeveer tachtig toehorende Kootwiijkerbroekers over zich heen, toen hij er aan toevoegde dat zo'n onafhankelijke een andere uitslag kon opleveren dan de test van CVI, wat alleen maar tot verwarring zou leiden. "Als een ander het niet vindt, betekent dat niet dat het er niet inzit."

Jurist Jacco Sluysmans concludeerde dat het dus kennelijk zo is dat in de visie van het CVI alleen het CVI een test goed kan uitvoeren. Hij staat op het standpunt dat de bezwaarmakers het recht hebben op een contra-efxpertise.

De hoogste veterinair ambtenaar Christianne Bruschke meldde dat voor de vaststelling van mond- en klauwzeer in Kootwijkerbroek in elk geval geen contra-expertise meer mogelijk is, omdat met het resterende materiaal op verzoek van de Kootwijkerbroekse boeren een DNA-test is gedaan om de identiteit van het besmette kalf vast te stellen.

Dat klonk weinig overtuigend in de oren van Lau Jansen van de stichting Onderzoek Mond- en Klauwzeercrisis Kootwijkerbroek: "Dat er te weinig monstermateriaal zou zijn hoorden we ook al voor die DNA-test, en toen de test op last van de rechter toch gedaan moest worden, was het er opeens wel."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Waarschijnlijk kan de heer Aldo Dekker zijn salaris wel verdubbelen of zelfs meer als hij een baantje zoekt ( en krijgt ) bij de wielersport. Bij de Tour de France zoekt men n.l. ook wetenschappers die een verdenking van dopinggebruik kunnen verdedigen die niet 2 maal neutraal behoeft te worden onderzocht.!!! Een second opinium dus op een erkend en neutraal laboratorium.

  • no-profile-image

    De waarborgen waar Aldo Dekker over heeft tonen 1 ding aan namelijk een hele grote mond opzetten voor iets dat er niet is.

Of registreer je om te kunnen reageren.