Home

Nieuws 181 x bekeken

CBL: laatste keer dat VWA residucijfer leden publiceert

Leidschendam - Supermarktkoepel CBL wil in overleg met staatssecretaris Bleker over de publicatie van residu-onderzoeksgegevens van de Voedsel en Waren Autoriteit op groente en fruit.

De scores per supermarktketen leiden tot schade, stelt een CBL-woordvoerder. Bovendien zeggen de cijfers niets. Dat de VWA meer producten met overschrijdingen van de wettelijke norm vond, komt doordat inspecteurs meer zoeken naar risicoproducten.

Volgens CBL is recent in de Tweede Kamercommissie landbouw gesproken over de publicatie van gegevens. "Het is de laatste keer dat de VWA op deze manier de cijfers publiceert. Bleker heeft gezegd in april met een visie te komen over een nieuwe manier van publiceren van inspectiegegevens."

In een brief van het ministerie van VWS aan het Productschap Tuinbouw stelt het ministerie juist meer inzicht te geven in de publicatiegegevens van de VWA. Die zijn nu vaak niet goed te vinden, stelt VWS-minister Schippers. Ook het Productschap Tuinbouw heeft VWS gevraagd de publicatie van de gegevens aan te passen.

Woensdag liet het PT weten teleurgesteld te zijn dat de VWA toch cijfers per winkelketen bekend maakte. Publiciteit naar aanleiding van die cijfers leidde eerder tot bovenwettelijke eisen van supermarkten aan leveranciers van groente en fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.