Home

Nieuws

Buitenechtelijke pimpelmees heeft het beter

Groningen - Bastaardpimpelmeesjes hebben een betere kans te overleven dan niet-buitenechtelijke vogeltjes. Dat komt omdat de eieren van buitenechtelijk verwekte jongen als eerste worden gelegd, zo blijkt uit onderzoek waarmee bioloog Oscar Vedder van de Rijksuniversiteit Groningen 18 maart promoveert.

Zijn conclusies druisen in tegen de opvatting dat overspel tot doel heeft de genetische kwaliteit van het nageslacht te verbeteren. Het buitenechtelijke kuiken heeft simpelweg de meeste kans op overleving omdat het over het algemeen als eerste geboren wordt.

Pimpelmezen leggen gedurende elf tot twaalf dagen elke dag een ei. De eieren die het eerst worden gelegd, hebben de grootste kans om te overleven. Vedder ontdekte dat die eieren heel vaak niet van de 'sociale partner' van het vrouwtjespimpelmeesje waren. De buitenechtelijke jongen waren overigens niet genetisch gezonder dan de niet-bastaard jongen.

Pimpelmeesvrouwtjes gaan volgens Vedder vreemd om de kans op bevruchting zo groot mogelijk te maken. Als er al meerdere eieren zijn gelegd, zijn er minder slippertjes.


Of registreer je om te kunnen reageren.