Home

Nieuws

Britten trekken regels oudere runderen aan

Londen – Britse runderen die geboren zijn voor 1 augustus 1996 mogen voortaan uitsluitend met een individuele vervoersvergunning het bedrijf waar ze thuishoren verlaten. Verkopen van dergelijke dieren via veemarkten of veehandelaren is in ieder geval verboden.

Het plattelandsministerie Defra heeft de regels voor oudere runderen aangetrokken omdat boeren ze illegaal zouden verhandelen. Op 1 augustus 1996 is het verbod op het gebruik van dieren- en beendermeel in rundervoeding ingegaan in het kader van de bestrijding van de, in die tijd nog hevige, BSE-epidemie. Dieren die voor die datum zijn geboren mogen niet in de menselijke voedselketen terecht komen. Veehouders proberen er echter toch van af te komen waarbij het onderscheid met andere dieren of vlees niet altijd meer duidelijk is.

Om aan die praktijken een eind te maken heeft staatssecretaris Paice van landbouw nu de striktere vervoersregels afgekondigd. ”In de praktijk zal dat maar een heel klein aantal boeren treffen. Ik betreur dat we vanwege illegale activiteiten door enkele individuen dit soort maatregelen moeten treffen,” stelt de bewindsman daarbij.

Of registreer je om te kunnen reageren.