Home

Nieuws

Brede interesse in plukkeurmerk

Zoetermeer – De bomen- en vasteplantensector heeft interesse in deelname aan het plukkeurmerk.

De champignonsector bereidt met de handel en Rabobank certificering voor van bedrijven die afzien van riskante buitenlandse arbeidsverhoudingen als Polenconstructies, maar binnen de bomen- en vasteplantensector wordt gesproken over deelname, stelt Jan van Leeuwen, voorzitter van de bond van boomkwekers NBVB.

Ook de vakgroep glastuinbouw van ZLTO verwacht een brede toepassing. ”Ik ga er van uit dat dit op alle deelsectoren zal neerdalen”, aldus voorzitter Tiny Aerts. De handel in groente en fruit voorziet ook een snelle groei. ”Ik zou niet verbaasd zijn als de fruitteelt en vollegrondsgroentebedrijven ook zullen deelnemen”, stelde Frugi Venta-directeur Willem Baljeu.

Bij de bestuursvergadering van het Productschap Tuinbouw (PT) ontstond discussie over de rol van grootwinkelbedrijven. Die investeren nu niet in het certificeringssysteem. Supermarkten vinden dat ook niet hun taak, stelde Marc Jansen namens de supermarktorganisatie CBL. ”Het is een probleem van vooral de productiebedrijven.”

Hij vreest dat met het plukkeurmerk niet alle kwaadwillende bedrijven worden getroffen. ”Tuigen we nu niet iets op dat weer keuring langs de malafide bedrijven zeilt.” ZLTO hoopt dat supermarkten meer willen betalen voor gecertificeerd product.

Het bestuur van het PT stemde in met de financiering van de oprichtingskosten van 85.000 euro. De sectorcommissie groente en fruit besluit volgende maand over het keurmerk dat zeer waarschijnlijk niet op de verpakking gevoerd zal worden.

Mochten andere deelsectoren volgen, dan zullen de kosten worden verrekend, besloot het bestuur. De champignonsector betaalt nu de helft van de oprichtingskosten, die eerder op 60.000 euro werden geraamd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.