Home

Nieuws 182 x bekeken

Brazilië legt opkopen grond door speculanten aan banden

Brasilia – Brazilië wil het opkopen van landbouwgrond door speculanten en buitenlandse overheden en staatsbedrijven aan banden leggen.

Dat heeft minister van landbouw Wagner Rossi bekendgemaakt in The Financial Times. Tegelijk zoekt het land naar ”oprechte, structurele” investeerders.

De bekendmaking is opmerkelijk en vermoedelijk vooral gericht tegen China en de golfstaten. Deze kochten in het verleden via staatsbedrijven soms honderdduizenden zo niet miljoenen hectares landbouwgrond in Zuid-Amerika en Afrika.

Brazilië geldt als de grootste exporteur van koffie en suiker. Het land is tevens de op één na grootste producent van soja en de derde grootste exporteur van maïs. Brazilië is ondanks deze indrukwekkende cijfers één van de weinige landen op de wereld met een nog groot onaangeboord landbouwpotentieel.

Volgens Rossi heeft Brazilië 120 miljoen hectare verarmde grond, welke met aanpassingen als irrigatie en beter zaaigoed ontgind kan worden. Hiermee zou het totale landbouwareaal van Brazilië verdrievoudigen.

De uitbreiding is ook nodig om te voldoen aan de ambities van de regering van president Dilma Roussef. Het doel is binnen de komende tien jaar de graanoogst met een kwart te vergroten tot 190 miljoen ton. Ook wil de regering de productie van rundvlees de komende jaren steeds met 10 tot 15 procent opvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.