Home

Nieuws 172 x bekeken

Brazilië klaagt over houding VS in WTO-onderhandelingen

Genève – De Verenigde Staten proberen in de onderhandelingen van wereldhandelsorganisatie WTO de landbouw onbespreekbaar te houden.

Dat heeft de Braziliaanse WTO-ambassadeur Roberto Azevedo gezegd tegenover het Geneefse International Centre for Trade and Sustainable Development (ICTSD). Volgens Azevedo frustreert de VS de handel bovendien door ’extreem los monetair beleid’.

Volgens Azevedo proberen de VS eerdere afspraken af te zwakken. Zo eist de VS nu meer toegang voor zijn industriële producten en diensten in Brazilië maar ook China. Het stelt daar volgens Azevedo geen extra toegang tot de Amerikaanse markt voor landbouwproducten tegenover. De VS draait volgens Azevedo de klok een paar jaar terug.

”Brazilië heeft zijn zakken geleegd in 2008”, aldus Azevedo. In dat jaar liepen de onderhandelingen stuk. ” Uit studies van de WTO zelf blijkt dat Brazilië tot dusver in de onderhandelingen bereid is geweest de meeste nieuwe handel te creëren. ”Als we nu niet bij het eindspel zijn aangekopen, dan komen we misschien bij het einde van het spel”, aldus de Braziliaan.

Hij citeert handelscijfers. Tussen 20067 en 2010 ging Brazilië van een handelsoverschot met de VS van bijna 10 miljard dollar, naar een handelstekort van 7,8 miljard dollar. Het verschil wordt uitgemaakt door toegenomen invoer vanuit Brazilië van Amerikaanse industriële producten. Verdere concessies zijn daarom nu niet opportuun.

Azevedo beschuldigt de VS ook van ’extreem los monetair beleid’. Daarmee bedoelt de ambassadeur dat de VS de rente extreem laag houdt terwijl de centrale bank tevens vele miljarden in de economie pompt. Hierdoor is de waarde van de Amerikaanse dollar flink gedaald, waardoor de Amerikaanse exporten toenemen en de importen afnemen.

De VS stelt dat landen als India, China en Brazilië geen ontwikkelingslanden zijn, maar op sommige terreinen juist grootmachten. Daarom verdienen ze geen bijzondere behandeling. De huidige onderhandelingsronde, de Doha-ronde, begon 9 jaar geleden. Het zou een ’ontwikkelingsronde’ worden waarbij meer markttoegang voor de minder sterke economieën centraal staan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.