Home

Nieuws 173 x bekeken

Braziliaans vlees slecht voor klimaat

Stockholm - De Braziliaanse rundvleesindustrie heeft een grotere impact op het klimaat dan tot nu toe is aangenomen. Dat stellen Zweedse onderzoekers in een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Science & Technology.

De onderzoekers bepleiten ook de indirecte effecten op grondgebruik mee te tellen bij de bepaling van de kllimaateffecten van de Braziliaanse rundveehouderij.

"Als we daar geen rekening mee houden, bestaat het risico dat we de verkeerde signalen afgeven aan beleidsmakers en consumenten, waardoor we mede schuldig zijn aan de onderschatting van de impact van de Braziliaanse rundveehouderij op het klimaat", zegt
Sverker Molander, Professor Environmental Systems Analysis.

Brazilië is in de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een van de belangrijkste rundvleesexporteurs van de wereld. Volgens de bestaande rekenmodellen wordt het Braziliaanse rundvlees niet verantwoordelijk geacht voor de ontbossing.

Volgens het Zweedse onderzoek is 6 procent van de vleesproductie echter in verband te brengen met gekapt regenwoud, waardoor die 6 procent ongeveer 25 keer meer koolstofdioxide-uitstoot heeft dan de rest van de rundvleesproductie. De gemiddelde broeikasgasemissie van Braziliaans rundvlees is daarmee twee keer zo hoog als het Europese gemiddelde, aldus de onderzoekers.

Of registreer je om te kunnen reageren.