Home

Nieuws 318 x bekeken

Boereninbreng BER-Rotterdam lijkt te verdwijnen

Rotterdam – De kans is groot dat de boereninbreng in BER-Rotterdam verdwijnt nu de plannen voor een bio-ethanolfabriek van de baan zijn.

Dat zegt Peter van der Gaag, directeur van Holland Innovation Team, de belangrijkste aandeelhouder van BER-Rotterdam. De nieuwe plannen voor een Bio-LNG-fabriek in Delfzijl kunnen wel kansen bieden, maar financiering lijkt nog ver weg, geeft eigenaar Peter van de Gaag toe.

Een ander bedrijf van Holland Innovation Team importeert sinds kort Bio-LNG voor binnenvaartschepen. Later gaat het bedrijf, Anglo Dutch, ook vrachtwagens bedienen. Het Bio-LNG, in feite vloeibaar zuiver methaangas, wordt gewonnen uit afval uit de landbouw en voedingsmiddelenindustrie.

Het Britse bedrijf Chive doet de import. BER-Rotterdam laat de plannen voor een bio-ethanolfabriek varen ten gunste van een Bio-LNG-fabriek bij het Groningse Delfzijl. ”De naam is daarom aangepast. Eerst stond BER voor bio-ethanol Rotterdam. Nu betekent de afkorting ”Bio Energy Revolution”.” De bio-ethanolfabriek in Rotterdam zou voertarwe omzetten in bio-ethanol en vloeibaar biogas.

De andere aandeelhouders zijn daarom onder meer handelshuis IJsselgraan uit Capelle aan de IJssel en de Coöperatie Bio-Ethanol Zuid-Hollandse Eilanden, waarbij circa 35 akkerbouwers zijn aangesloten. Ze hadden een direct belang bij de afzet van tarwe, maar nu is dit belang weg. Of ze willen blijven is onduidelijk. De coöperatie was vandaag onbereikbaar voor commentaar.

”Ik verwacht binnen enkele weken een verandering van de eigendomsstructuur”, aldus Van der Gaag, die weigert meer details te geven. Als de fabriek er komt, zullen met name bietenbladeren en tarwestro worden verwerkt. ”Maar ik moet vaststellen dat het proces nu alweer lang duurt.” Al eind 2009 ging BER-Rotterdam op zoek naar geïnteresseerde investeerders.

”Nog altijd zoeken we 90 miljoen euro. Het is ook verdomd moeilijk als je nooit een overheid hebt die ondersteunt. We zijn niet klein genoeg om zielig te worden gevonden, zoals boeren en tuinders die vergisten. Tegelijk zijn we ook geen gigantisch energieconcern. Aandacht krijgen is moeilijk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.