Home

Nieuws

Boeken, film en expositie over MKZ-crisis

Heerde - In het boerengebied tussen Apeldoorn, Deventer en Zwolle lopen de emoties deze dagen hoog op. Maandag is het precies tien jaar geleden dat het eerste geval van mond-en-klauwzeer (MKZ) op een bedrijf in het Overijsselse Olst werd vastgesteld.

Tijdens de MKZ-crisis, die ruim een maand duurde, lieten 260.000 dieren het leven.

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond herdenkt de ,,verschrikkelijke tijd'' maandagmiddag met een bijeenkomst in het Noord-Veluwse Heerde. Het ministerie voor landbouw bedankte voor een uitnodiging, omdat veel boeren nog altijd woedend op de beleidsmakers zijn over de wijze waarop zij hun veestapel destijds kwijtraakten.

Inwoners van Kootwijkerbroek, waar 60.000 beesten werd geruimd, houden vol dat er in hun dorp helemaal geen MKZ was. Daarover loopt nog steeds een procedure.

Over de tijd van de MKZ-crisis zijn de boeken Toen werd het stil (van de Veluwse fotograaf Aart Veldman) en U maakt iets kapot (voor kinderen) verschenen. Geert Jan Lassche maakte voor de EO de documentaire Mannenbroeders van Kootjebroek en in het Veluws Streekmuseum in Epe is tot 5 juni een expositie te zien.


Zie ook: foto's uit 2001: Het gevecht tegen MKZ

Of registreer je om te kunnen reageren.