Home

Nieuws

Bleker wil meer inkomenssteun afromen voor gerichte doelen

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) wil de komende jaren ruimer gebruik maken van artikel 68 in het Europees landbouwbeleid. Op grond van dat artikel kunnen EU-lidstaten tot maximaal 10 procent van de inkomenssteun inzetten voor bijvoorbeeld milieuvriendelijke landbouw en dierenwelzijn.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven drong bij Bleker aan op een grotere inzet onder artikel 68. Bleker stemde toe, maar gaf ook aan niet de volledige ruimte, circa 80 miljoen euro, te willen benutten.

In 2010 en 2011 geeft Nederland ongeveer 22 miljoen euro uit op grond van artikel 68. Dat betreft niet verzilverde toeslagrechten. Het geld gaat nu naar de ontwikkeling van duurzame stallen, een brede weersverzekering, identificatie van geiten en schapen, en steun voor ‘vaarboeren’.

Of registreer je om te kunnen reageren.