Home

Nieuws

Bleker wil diergeneesmiddelenbeleid voortzetten

Den Haag – Staatssecretaris van landbouw Henk Bleker is niet van plan de receptplicht voor diergeneesmiddelen aan te passen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij baseert zijn visie op een onderzoek van Adviesbureau Beerenschot, dat de regeling voor diergeneesmiddelen heeft onderzocht.

Volgens de wetgeving mogen bepaalde diergeneesmiddelen nog uitsluitend op recept afgeleverd worden (URA). Dit betekent dat met name ontwormmiddelen niet meer vrij verhandeld mogen worden, maar alleen met een recept van een dierenarts. De dierenarts heeft hierbij een poortwachtersfunctie voor het gebruik van de middelen.

Beerenschot concludeert dat het doel van deze Europese richtlijn, het creëren van een gelijk speelveld tussen de verschillende lidstaten op het gebied van diergeneesmiddelenverstrekking grotendeels is bereikt. ”Door de invoering van de receptplicht is het bewustzijn rondom dierenwelzijn en diergezondheid sterk toegenomen. Het heeft de handelsstromen van diergeneesmiddelen wel veranderd, maar de wijze van toediening niet”, aldus Beerenschot.

Bleker vindt dat de nadelen van de regeling, waaronder het lastige onderscheid tussen diergeneesmiddelen die alleen door een dierenarts mogen worden toegediend (UDA), of alleen door een dierenarts mogen worden voorgeschreven (URA), niet opwegen tegen de voordelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.