Home

Nieuws

Bleker staat open voor onderzoek Kootwijkerbroek

Kootwijkerbroek - Staatssecretaris Henk Bleker staat open voor de instelling van een onafhankelijke onderzoekscommissie, die tot een finaal antwoord kan komen in de discussie over mond- en klauwzeer in Kootwijkerbroek.

Na afloop van de vertoning van de film Mannenbroeders van Kootjebroek zei Bleker in gesprek met Gert-Jan Dokter en andere betrokken boeren in Kootwijkerbroek, dat hij eventuele voorstellen vanuit Kootwijkerbroek afwacht. Hij zal zelf geen initiatief nemen.

In het gesprek aan de bar zei de bewindsman dat de afspraak over de instelling van zo’n commissie er al heel snel kan zijn. “Als we kerels zijn doen we dat al voor vrijdag”, aldus de bewindsman, die daarmee verwees naar de bezwarenzitting die vrijdag gehouden wordt over de rechtmatigheid van de besmetverklaring in Kootwijkerbroek in maart 2001 en de daarop volgende ruiming. De onafhankelijke commissie zou kunnen bestaan uit zes deskundigen (drie van beide partijen) en een onafhankelijk voorzitter.

Lau Jansen van de Kootwijkerbroekse onderzoekstichting gaf de bewindsman na afloop van de filmvertoning huiswerk mee voor de bezwarenzitting van vrijdag. Die vragen gaan onder meer over wie de officiële besmetverklaring heeft gedaan en welke tests aan de besmetverklaring ten grondslag lagen.

Voor Jansen is klip en klaar dat de vaststelling van mond- en klauwzeer niet volgens de regels is verlopen.


Veerman in 2003: MKZ-stichting wilde zelf regie houden
Den Haag – Het idee om een onafhankelijke commissie te laten kijken naar de vraag of er mond- en klauwzeer was in Kootwijkerbroek, is niet nieuw. In 2003 deed toenmalig landbouwminister tegen het advies van zijn ambtenaren in een poging om klaarheid in het conflict te krijgen door de instelling van een commissie.Staatssecretaris Henk Bleker heeft nu gezegd open te staan voor het idee van een onafhankelijke commissie, maar dat hij het initiatief daartoe niet zal nemen.Veerman staakte zijn poging toen bleek dat de Stichting Onderzoek Mond- en klauwzeercrisis Kootwijkerbroek alleen wilde instemmen met een onafhankelijk onderzoek, als de onderliggende documenten ook aan de betrokken partijen ter beschikking zouden komen.De minister stelde in 2003 bovendien dat de stichting het recht bedong om benoemde experts te kunnen vervangen als die experts volgens een van de partijen niet de juiste werkwijze volgden.Veerman liet in 2003 bovendien blijken dat hij weinig gecharmeerd was van de manier waarop de stichting met het departement communiceerde. Veerman noemde deze week een nieuwe poging tot de instelling van een onafhankelijke commissie ’vruchteloos’.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.