Home

Nieuws

Bleker positief over gebruik diermeel

Den Haag – Het eventuele gevaar van het gebruik van diermeel in veevoer zit in het mogelijk misbruik van niet toegestaan diermeel of eventuele vervuiling van veevoer met resten van niet toegelaten diermeel.

Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker bij het beantwoorden van kamervragen van de PVV over het gebruik van diermeel. ”Op het gebruik van niet toegestaan diermeel kon tot nu toe niet goed worden gecontroleerd, maar recent zijn vorderingen gemaakt bij de ontwikkeling van de noodzakelijke analysemethoden voor gebruiksklare diervoeders”, aldus Bleker in zijn kamerbrief. Voor de  Europese Commissie is daarmee de weg vrij om veilig diermeel weer toe te laten, onder voorwaarde dat alleen diermeel van pluimvee en varkens wordt gebruikt en dit niet verwerkt wordt in voer voor de eigen diersoort.

Bleker ziet vele voordelen in het benutten van diermeel in veevoer en ziet het als een belangrijke stap in de verduurzaming van de veehouderij.

De PVV is tegen gebruik van diermeel in veevoer, vanwege het risico op BSE. Het gebruik van diermeel is daarom lange tijd verboden geweest. Gebruik van diermeel van herkauwers, die het grootste risico vormen voor BSE, blijft verboden.

Of registreer je om te kunnen reageren.