Home

Nieuws 281 x bekeken

Bleker pleit voor tijdelijke stop bouw megastal

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) wil een tijdelijke stop op de bouw van stallen groter dan 300 NGE en één bouwlaag. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Bleker treedt hierover in overleg met provincies en gemeenten. Het moratorium op megastallen geldt alleen gedurende de zogenoemde maatschappelijke dialoog, die Bleker de komende maanden over dit onderwerp wil voeren.

De staatssecretaris voert hiermee een door Groenlinks en D66 ingediende en door de Kamer aangenomen motie uit. Tegelijkertijd komt hij zodoende gedeeltelijk tegemoet aan een motie van Partij voor de Dieren en PvdA, waarin opgeroepen wordt de bouw van megastallen stil te leggen. Bleker wil dit echter niet, zoals die laatste motie stelt, vastleggen in een voorbereidingsbesluit. Dat zou juridisch kwetsbaar zijn en haaks staan op het huidige beleid, waarbij ruimtelijke ordening bij provincies en gemeenten ligt.

In dezelfde brief reageert Bleker op een aangenomen SP-motie over doorfok. De Kamer wil een verbod op het doorfokken van dieren voor zover dit leidt tot welzijnsproblemen. Bleker zegt toe dit onderwerp aan de orde te stellen in een brief aan de Europese Commissie, die hij op korte termijn zal schrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.