Home

Nieuws 180 x bekeken

Bleker: kans Q-koorts kinderboerderij klein

Den Haag – De kans dat schapen en geiten op kinderboerderijen nog Q-koorts krijgen is klein, zo schrijft staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer.

De dieren worden dit jaar voor het derde achtereenvolgende jaar gevaccineerd. Indien een schaap of geit desondanks toch besmet raakt, zal de uitstoot van schadelijke bacteriën een stuk lager zijn dan normaal.

Bleker geeft hiermee antwoord op Kamervragen van de PVV. Karen Gerbands van die partij wilde weten welke risico’s de besmetting van dieren op zes kinderboerderijen in Noord-Brabant met zich meebrengt. Het Tijdschrift Diergeneeskunde publiceerde hier recent een artikel over. Bleker benadrukt dat het gaat om een onderzoek uit 2009 en dat dit niets zegt over de actuele situatie.

De traditionele lammetjes aaidagen gaan deze weken niet door wegens het risico op besmetting met Q-koorts. Voorzitter Nico Verduin van LTO vakgroep schapenhouderij noemde dit in De Volkskrant een ‘typisch geval van jammer’.

Of registreer je om te kunnen reageren.