Home

Nieuws

'Biobrandstof jatropha veroorzaakt veel CO2-uitstoot'

Nairobi - De biobrandstof jatropha veroorzaakt 2,5 tot 6 keer meer uitstoot van CO2 dan fossiele brandstoffen. Bovendien gaat de teelt van jatropha ten koste van de voedselvoorziening in Kenia. Diverse natuur- en milieuorganisaties concluderen in een rapport dat jatropha niet geschikt is als grondstof voor de productie van biobrandstof.

Volgens de organisaties heeft het bedrijf Kenya Jatropha Energy Limited, een dochterbedrijf van het Italiaanse energiebedrijf Iniziative Industriali Nouve, toestemming gekregen van de Keniaanse autoriteiten om 50.000 hectare land te ontginnen in de Dakatacha Woodlands voor de aanleg van jatrophaplantages. “De Europese vraag naar biobrandstoffen zal in de aanloop naar 2020 naar verwachting verviervoudigen door de hoge olieprijs en door de EU-richtlijn voor hernieuwbare energie.”

Jatropha produceert oliehoudende zaden en kan ook op droge marginale grond worden verbouwd. Daardoor concurreert het niet met de voedselproductie. “Maar jatropha gedijt alleen goed met veel irrigatie en kunstmest. Dus kiezen biobrandstofbedrijven uit kostenoverwegingen eerst voor vruchtbare grond”, aldus de organisaties Niza/Action Aid, Royal Society for the Protection of Birds en Nature Kenya.

Of registreer je om te kunnen reageren.