Home

Nieuws 230 x bekeken

'Bio-LNG kan belangrijke biobrandstof worden'

Rotterdam – Vloeibaar aardgas (LNG) vervaardigd uit landbouwafval en afval uit de voedselindustrie kan fossiele brandstoffen in het transport uit vrachtwagens en schepen grotendeels vervangen. Dat zegt directeur Peter van der Gaag van het Holland Innovation Team.

’Bio-LNG’ veroorzaakt volgens de Rotterdammer een revolutie.

Bij de vergisting van landbouwafval en afval uit de voedingsindustrie komt methaangas vrij, dat door een ingewikkeld proces vloeibaar gemaakt kan worden. Dat laatste is essentieel voor vervoer naar tankstations en bunkerplaatsen voor schepen, aldus Van der Gaag.

Van der Gaag richtte onlangs samen met de Britse Bio-LNG-producent Chive in Rotterdam het bedrijf Anglo Dutch op. Anglo Dutch importeert bio-LNG en levert dit aan binnenvaartschepen die geheel of deels kunnen varen op aardgas.

Als meer vrachtauto’s geschikt zijn voor het rijden op LNG wil het bedrijf ook bio-LNG gaan leveren aan vrachtauto’s. Voor personenauto’s is LNG noch bio-LNG geschikt. Het productieproces kost volgens Van der Gaag weinig energie. De vergisting vindt plaats bij temperaturen van 35 tot 55 graden Celcius.

Hierdoor kan de prijs per liter brandstof straks 15 tot 30 procent lager komen te liggen, aldus Van der Gaag. Bunkerbedrijf Nobel biedt Bio-LNG aan. Een dochteronderneming van Holland Innovation Team, BER-Rotterdam, wil een Bio-LNG-fabriek bouwen vlakbij Delfzijl. De fabriek die is ontworpen kan 80 miljoen liter Bio-LNG produceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.