Home

Nieuws

Bijenonderzoeker bepleit snel maatregelen tegen imidacloprid

Tersoal – Er is alle aanleiding de relatie tussen bijensterfte en het gebruik van insecticiden met de werkzame stof imidacloprid te onderzoeken. Dat zegt onderzoeker Romée van der Zee van het Centrum voor Bijenonderzoek.

Volgens Van der Zee hoeft het feit dat een verband nog niet is bewezen geen reden te zijn maatregelen te treffen. Zij werkt internationaal samen met 250 academische onderzoekers en bouwde voor onderzoek de laatste jaren een complete database van Nederlandse bijenvolkeren op. ”De wintersterfte bij bijen is een complex probleem waarbij de chronische aanwezigheid van de varroamijt en de schimmel Nozema en begeleidende virussen als oorzaak naar voren komen.”

De rol van insecticiden is meer omstreden. ”De gelijktijdige aanwezigheid van deze factoren verzwakken het immuunsysteem van bijen. In experimentele opstellingen is aangetoond dat imidacloprid als een versneller van het proces kan optreden. Veldonderzoek in het buitenland suggereert hetzelfde.”

Wetenschappelijk is volgens Van der Zee echter nog niet definitief een verband aangetoond. ”In Nederland is de toelating van middelen met imidacloprid makkelijk. Het bevindt zich zelfs in middelen tegen mieren. Dat is bedenkelijk.” Het gebrek aan definitief bewijs is volgens Van der Zee geen reden geen actie te ondernemen, hoewel ze niet wil oproepen tot een moratorium.

”Het is een afweging voor beleidsmakers. Maar als we de situatie vergelijken met roken, dan zien we dat pas sinds tien jaar definitief wetenschappelijk een verband is aangetoond tussen roken en een verhoogde kans op longkanker. Tegelijk wisten we al langer uit ervaring dat mensen die roken een verhoogde kans hebben op longkanker, en ondernamen we toch iets.”

Imidacloprid wordt gebruikt bij de teelt van granen (vooral mais), aardappelen, suikerbieten, fruit, groente en katoen. Het is oorspronkelijk gepatenteerd door het Duitse chemieconcern Bayer, maar wordt nu ook vermarkt door onder meer het Israëlische Makhteshim Agan.

Zie ook:
'Bestrijdingsmiddel niet grootste bijenkiller'
CTGB: verband bijensterfte en middelen onbewezen
GroenLinks wil onderzoek naar bijensterfte
VN: bijensterfte deels gevolg gebruik insecticiden

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.