Home

Nieuws 213 x bekeken

Bezwaar tegen bijdrage tuinders aan aanleg weg

Bleiswijk - Nieuwe regels voor doorberekenen van kosten van ruimtelijke ordening door gemeentes leiden tot ongelijkheid en bezwaren in de tuinbouw. Dat stelt LTO Noord Glaskracht.

Een nieuwe weg in Pijnacker-Nootdorp wordt door die regels niet meer collectief gefinancierd, maar deels door tuinders betaald. De gemeente Pijnacker-Nootdorp rekent kosten voor ruimtelijk beleid daarmee niet juist door aan tuinders in de gemeente, stelt de tuinbouworganisatie. Het is de eerste gemeente die het beleid toepast in een tuinbouwgebied. Andere gemeentes bereiden dergelijk beleid voor.

Telers zullen vernieuwing van hun bedrijf uitstellen om de heffing te ontlopen denkt Piet van Adrichem, voorzitter van afdeling Oostland van LTO Noord Glaskracht. Tuinders zullen dat moeten betalen bij de aanvraag van een bestemmingsplan. Tuinders in Pijnacker-Nootdorp moeten daardoor maximaal €2,50 per vierkante meter glas betalen voor zaken als plankosten, planschade en aanleg van een nieuwe weg. Glaskracht vindt dat de gemeente een vrijwillige bijdrage had moeten vragen voor de weg.

Gemeentes dreigen beleid ook verschillend te interpreteren, waardoor tuinders in verschillende gemeentes verschillend worden belast. Naast Pijnacker-Nootdorp werken ook Lansingerland en Westland aan nieuwe bestemmingsplannen en zullen kosten doorberekend moeten worden aan tuinders. Hij verwacht dat telers via procedures uiteindelijk de Raad van State een oordeel zullen vragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.