Home

Nieuws 211 x bekeken 1 reactie

Bezorgdheid over behalen antibiotica-doelen

Lelystad - Onderzoekscoördinator Tjeerd Kimman van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR maakt zich zorgen of de opgelegde halvering van antibioticagebruik in 2013 wel gehaald zal worden.

Dat zegt hij in reactie op de daling van de verkoop van antibiotica in 2010. Fidin meldde vorige week dat de verkoop van antibiotica in 2010 met 12 procent is gedaald. ”Daarmee zijn we nog ver verwijderd van de 50 procent reductie in 2013.”

Kimman hoopt dat deze daling het begin is van een noodzakelijke trendbreuk. ”Ondanks deze daling blijft de Nederlandse veehouderij topgebruiker van antibiotica.” Het is de vraag of de huidige maatregelen van minder gebruik op basis van vrijwilligheid en monitoring van het antibioticagebruik op bedrijven en door dierenartsen voldoende zijn.

”De veehouderijsector moet streven naar structurele oplossingen. Dat houdt in dat de veehouders de kwaliteit van de dieren, voeding, huisvesting en ziektepreventie verbeteren. Ze moeten een omgeving creëren waarin de dieren geen antibiotica meer nodig hebben.” Een aantal veehouders die nu al geen of weinig antibiotica gebruiken, bewijzen dat dit mogelijk is. Ook ziet hij de werkwijze in Denemarken als een goed voorbeeld. Hier worden minder antibiotica gebruikt dan in Nederland.

”Om te komen tot een dergelijke veehouderij is kennis nodig, bijvoorbeeld op het gebied van genetica om dieren te fokken die beter bestand zijn tegen ziekten, kennis over pathogeen-vrije dierhouderij, en er zijn meer vaccins nodig tegen ziekten. Dit kost echter veel tijd, waardoor de norm van 50 procent minder gebruik in 2013 in geding komt”, zegt Kimman. Andere maatregelen, zoals ’best practices’, kunnen wel sneller tot resultaat leiden, zegt de onderzoeker.

Kimman vraagt zich ook af of de halvering in antibioticagebruik percentage wel genoeg is. ”Dat is ook moeilijk in te schatten. De teneur tot op heden is dat de resistentie tegen antibiotica toeneemt en zich verspreidt in de voedselketen”, aldus Kimman. Hij vreest voor een vergelijkbare situatie als bij Q-koorts, waarbij mensen ziek werden omdat niet tijdig voldoende werd ingegrepen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Tsjonge jonge, er vind er zich weer eentje belangrijk en die moet de sector weer ff in discrediet brengen. Als ik zie hoeveel inzet of er gepleegd word om de antibiotica te reduceren dan denk ik dat we een heel eind komen. Tuurlijk kan het altijd beter maar dat kan zelfs nog als er 90% gereduceerd is. Als er actie ondernomen moet worden is dat tegen die gene die nog niets doen en bij de dierenartsen die het amper inzichtelijk hebben en voor de rest geef ons ff de tijd om te laten zien dat we op de goede weg zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.