Home

Nieuws 3 reacties

'Bestrijdingsmiddel niet grootste bijenkiller'

Wagenigen - Tot nu toe is er geen enkel wetenschappelijk bewijs gevonden dat het bestrijdingsmiddel imidacloprid de belangrijkste oorzaak is van de massale bijensterfte in heel Europa.

De afdeling Plant Research International van de Wageningen Universiteit doet in opdracht van het ministerie van Landbouw al jaren onderzoek naar de bijensterfte, en denkt eerder aan de varroamijt als belangrijkste 'bijenkiller'.

Dat laat bijenonderzoeksleider Tjeerd Blacquiere dinsdag weten in een reactie op Groenlinks en de Partij voot de Dieren, die hebben opgeroepen tot een debat over en onderzoek naar de relatie tussen bestrijdingsmiddelen en de bijensterfte. Aanleiding voor de oproep is een uitzending van het tv-programma Zembla zaterdag. De PvdD stelt zelfs dat de relatie allang is aangetoond en dat staatssceretaris Henk Bleker (Landbouw) het bestrijdingsmiddel daarom moet verbieden.

Wageningen zoekt samen met de imkerij en het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek naar de oorzaak van de bijensterfte. De wetenschappers denken dat de honingbij deels het slachtoffer wordt van een veranderende omgeving met andere planten, ander klimaat en nieuwe parasieten, schimmels en bacteriën. Daarnaast lijkt de soort genetisch zwakker te worden.

Bovendien staat vast dat de varroamijt, die zich de afgelopen dertig jaar heeft verspreid, hele bijenvolken kan uitmoorden. "Op het vlak van de bestrijding van deze parasiet lijkt de meeste winst te behalen'', aldus Blacquiere. De EU financiert een internationaal onderzoek naar de bestrijding van de mijt.

De bijenonderzoekers sluiten niet uit dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen een rol kan spelen. Maar omdat het negatieve effect van imidacloprid in geen enkel land tot nu toe is aangetoond, vindt de bijensector dat het gif niet als de belangrijkste oorzaak mag worden beschouwd. Het Nederlandse onderzoek naar de oorzaken van bijensterfte is naar verwachting eind 2012 klaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Typisch weer iets voor Thieme en haar aanhangers schreeuwen beschuldigen en let op mijn woorden hier hoor je straks niks meer van . in de jaren 80 en 90 had je een programma van de vara vroege vogels , was ook zo n opgezette show van zgn dieren en milieu liefhebbers kijk wat er van terecht is gekomen alles waar ze toen voor pleitte is mis gegaan

 • henk fledderus

  ik hoorde hier dat bijen sterfte samen hing met GM canola (koolzaad)
  de nectar zou anders zijn en de bijen zouden in de winter sterven

 • kok999

  Alle discussie ten spijt stond ik vorig jaaar onder de kersenbomen in mijn vaders boomgaard en er was op een zonnige dag rond Pasen geen bij te bekennen alleen een enkele hommel.
  Na 25 jaar imkeren op kleine schaal zijn de korven en kasten leeg.
  Een platteland zonder bijen is een (ver) arm (d) platteland.

Of registreer je om te kunnen reageren.