Home

Nieuws 243 x bekeken

Avag verwacht nieuwbouw kas van 150 hectare in 2011

Honselersdijk – De koepel voor toeleveranciers voor de glastuinbouw Avag verwacht dat leden dit jaar circa 150 hectare nieuwe kassen in Nederland zullen bouwen.

Dat is weliswaar een herstel ten opzichte van 2010 toen 91 hectare verrees, maar het blijft nog ver achter bij het gemiddelde van 325 hectare over de laatste tien jaar. Avag baseert de verwachting op signalen uit de markt en bestaande portefeuilles bij leden.

Het jaar 2010 vormt een historisch dieptepunt dat bovendien een langetermijneffect zal hebben voor de sector. De gedaalde vraag naar nieuwe kassen zorgt voor een snelle afname van de ontwikkel- en arbeidscapaciteit in de sector. Veel onderaannemers zijn gestopt of omgeschakeld naar andere activiteiten, schrijft de Avag. Mocht de markt weer aantrekken, kan dat tot capaciteitsproblemen leiden.

Volgens Avag heeft een aantal leden in 2010 helemaal niets gebouwd in Nederland, maar de activiteiten verlegd naar buitenlandse markten waar de vraag sneller herstelde dan in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.