Home

Nieuws 360 x bekeken

Autoriteit diergeneesmiddelen aan de slag

Varkenshouders kunnen het komende kwartaal de cijfers verwachten van het diergeneesmiddelengebruik in hun sector. Bedrijven die erg veel antibiotica lijken te gebruiken, krijgen hulp aangeboden om het middelengebruik te verminderen. Als dat niet helpt, kunnen ze op termijn strengere maatregelen verwachten.

Later dit jaar komen de runder-, kalveren- en pluimveesector aan de beurt.

Dat is een doel van de Stuurgroep Diergeneesmiddelengebruik (SDA), die deze maand aan de slag is gegaan. Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw besloot eind vorig jaar om een onafhankelijke autoriteit in het leven te roepen om het antibioticagebruik in de dierenhouderij drastisch te verminderen. Nog dit jaar moet het gebruik met 20 procent dalen en in 2013 wil de bewindsman dat het gebruik met de helft is verminderd ten opzichte van 2009, zo heeft de SDA woensdag bekendgemaakt.

Het gebruik van onnodige antibiotica in de dierenhouderij is een groot probleem, omdat daardoor uiteindelijk ook mensen resistent kunnen worden tegen tal van geneesmiddelen. Agrariërs en dierenartsen zijn er al in geslaagd het gebruik te verminderen, maar het is nog lang niet genoeg, aldus de SDA. Bovendien zijn er ook veehouders die niet mee willen werken.

De autoriteit zet een centrale database op om het middelengebruik nauwkeurig te kunnen registreren. Zo wordt snel duidelijk welke bedrijven veel geneesmiddelen gebruiken. Daarnaast zal de SDa op grond van wetenschappelijk onderzoek richtlijnen gaan opstellen voor het voorschrijfgedrag van dierenartsen en het gebruik door veehouders. De stuurgroep, waarin zes hoogleraren zitten, staat onder leiding van CDA-senator Jos Werner.

Lees ook: Werner voorzitter Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit

Of registreer je om te kunnen reageren.