Home

Nieuws 175 x bekeken

Atsma wil minder vogels bij Schiphol

Den Haag - Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) wil nog voor de zomer extra maatregelen om de omgeving van Schiphol onaantrekkelijker te maken voor vogels, in het bijzonder ganzen.

Dat heeft zijn woordvoerster vandaag gezegd. Hij wil onder meer een groter gebied rond het vliegveld minder aanlokkelijk maken voor vogels door natuurgebieden daar te beperken waar zij zich graag ophouden.

Atsma wil de zone waar "vogelaantrekkende activiteiten'' als natte natuur en viskwekerijen verboden zijn, uitbreiden van 6 naar 10 tot 13 kilometer rondom Schiphol.

Grote vogels als ganzen kunnen gevaarlijk zijn voor het vliegverkeer, want als zij in de motor van een vliegtuig terechtkomen kan de motor uitvallen. Vorig jaar juni moest om die reden een toestel van Royal Air Maroc een noodlanding maken op Schiphol. Het aantal vogelaanvaringen is de afgelopen twee jaar met 43 procent gegroeid.

Volgens de staatssecretaris doen onder meer de provincie, Schiphol en natuurorganisaties al veel om de vogeloverlast rond de luchthaven terug te dringen. Zo haalt de provincie Noord-Holland nesten van ganzen leeg en mogen de beesten in het uiterste geval worden afgeschoten. Atsma vindt het belangrijk dat alle betrokken organisaties goed samenwerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.