Home

Nieuws 193 x bekeken

Atsma en Bleker in Vietnam

Den Haag - Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) is deze week in Vietnam om verdere afspraken te maken over een plan voor waterbeheer in de dichtbevolkte Mekong Delta.

Atsma zit dinsdag in Hanoi de eerste vergadering voor van de Vietnamees-Nederlandse stuurgroep voor samenwerking in de Mekong Delta. De bewindsman haakt zo in op eerdere overeenkomsten die toenmalig premier Jan Peter Balkenende in 2010 sloot. Het doel is Vietnam te beschermen tegen het wassende water en te voorkomen dat het voorziene tekort aan zoetwater een bedreiging wordt voor mensen en bijvoorbeeld landbouw.

Met Atsma neemt ook Henk Bleker, staatssecretaris Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, deel aan deze economische missie in Vietnam. Bleker wil afspraken maken over onder meer de duurzame productie van kweekvis, cacao en koffie.

In het spoor van het officiële bezoek van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, nemen ook vertegenwoordigers van ruim tachtig bedrijven op het gebied van waterbeheer, zee, deltatechnologie, landbouw, transport en logistiek, olie en gas, poolshoogte in Vietnam.

Atsma: "Met deze missie zetten we de Nederlandse watersector in Vietnam verder op de kaart. Vietnam wil de Nederlandse kennis en ervaring op het gebied van watermanagement benutten om de Mekong Delta te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.''

De digitale ontwerptafel, die de gevolgen laat zien van een stijgende zeespiegel, een hogere dijk of het afsluiten van een rivierarm, kan de Vietnamezen helpen. Atsma heeft zo'n ontwerptafel die bruikbaar is voor plannen voor de Mekong Delta en laat die achter in Ho Chi Min.

Bleker vindt de interesse van het Nederlandse mkb goed nieuws. "Ik denk dat er gezien de jonge, hardwerkende bevolking en een ambitieuze en stabiele overheid veel te halen is. Vooral voor het midden- en kleinbedrijf, dat zich kenmerkt door een flexibele en ondernemende instelling, die in Vietnam begrepen en gewaardeerd wordt.''

Vietnam exporteerde in 2010 voor ruim een miljard euro aan onder meer rijst, rubber, cashewnoten, vis, elektronica en textiel naar Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.