Home

Nieuws 168 x bekeken

Amerikaanse varkensstapel iets groter dan vorig jaar

Washington – De Amerikaanse varkensstapel telde op 1 maart 64 miljoen dieren. Dat meldt de het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

Vergeleken met een jaar gelden is de varkensstapel 1 procent groter. Ten opzichte van 1 december 2010 is de varkensstapel een procent gekrompen. Het aantal vermeerderingsdieren kwam uit op 5,79 miljoen stuks. Dat is iets meer dan een jaar geleden en ook meer dan in het vorige kwartaal. Het aantal vleesvarkens bedroeg 58,2 miljoen stuks. Dat is een procent meer dan vorig jaar, maar een procent minder dan in het vorige kwartaal.

In de periode december februari telde de USDA 2,86 miljoen kraamzeugen; ongeveer 1 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde aantal grootgebrachte biggen per toom kwam uit op 9,80 per toom. Dit betekent voor de Amerikanen een nieuw record. Een jaar geleden kwam dit kengetal uit op 9,61. Per toom betekent dit een productiestijging van 2 procent. Per saldo is de biggenproductie dus gestegen.

Voor de periode van maart tot en met mei van dit jaar is de verwachting dat er 2,85 miljoen zeugen zullen werpen. Vergeleken met de zelfde periode vorig jaar is dat drie procent minder. Voor de drie maanden daarna is de verwachting dat er 2,87 miljoen zeugen zullen werpen.

In 2009 kampte de varkenssector met lage prijzen als gevolg van de economische crisis, een te hoog productieniveau en de onrust over Mexicaanse griep. Het huidige productieniveau is fors lager dan in 2009. Het aantal kraamzeugen in de periode december tot en met februari was 5 procent kleiner dan in 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.