Home

Nieuws

Ambassadeurs: voortgang Doha-Ronde te langzaam

Genève – Ambassadeurs bij de WTO erkennen dat het proces naar een nieuw wereldhandelsverdrag, de zogeheten Doha Ronde, veel sneller moet gaan verlopen.

Ze zijn niet allen overtuigd van de nieuwe strategie van vergaderen in kleine groepen. Dat staat in een voortgangsdocument van de WTO.

Sinds 2001 wordt gewerkt aan een nieuw vrijhandelsverdrag. In juli 2008 leek een verdrag dichtbij maar werden landen het na negen dagen intensief onderhandelen op hoog niveau in Genève niet eens. Ontwikkelingslanden wilden het recht voorbehouden de landbouwmarkten te beschermen in het geval van een snelle importtoename of een snelle prijsstijging.

Binnen de WTO bestaat hiervoor ruimte volgens het zogeheten Safeguard Mechanism, maar met name de VS vindt dat de rechten van ontwikkelingslanden niet teveel mag verschillen van ontwikkelde economieën. Volgens het document is op dit terrein nog geen substantiële vooruitgang geboekt.

Om voortgang in het proces te bespoedigen, heeft directeur-generaal Pascal Lamy de vergaderstijl aangepast. Er wordt nu meer in kleine groepen vergadert, en ook vaker op informele basis gesproken. De ambassadeurs missen in het overleg harde afspraken.

Tegelijk zijn met name ambassadeurs van kleine of arme landen bang dat de grote landen zaken in klein comité beslissen.

Of registreer je om te kunnen reageren.