Home

Nieuws 211 x bekeken

Aigner zet vaart achter verbod op groepskooi leghennen

Berlijn - De Duitse landbouwminister Ilse Aigner zet vaart achter de enkele weken geleden via de media aangekondigde plannen voor een verbod op groepshuisvestingskooien in de leghennenhouderij.

Aan de landbouwcommissie in de Bondsdag heeft Aigner laten weten dat op korte termijn verordeningswijzigingen worden voorgelegd. Volgens de minister hebben de kooien voor kleine groepen – vervangers van de per begin vorig jaar in Duitsland al verdwenen gangbare legbatterijen – slechts een gering marktaandeel weten te bereiken.

Uitgaande van de in februari door het Statistische Bundesamt bekendgemaakte cijfers gaat het daarbij om een aandeel van 16 procent. Het aandeel van de scharrelhouderij is tegen de 63 procent. Bestaande groepskooien zullen overigens wel mogen blijven, maar er mogen geen nieuwe meer worden gebouwd, zo is de bedoeling.

De kooikwestie is onderdeel van een breder pakket aan dierenwelzijnsmaatregelen. Daartoe behoort onder meer ook een toekomstig verbod op castratie van biggen en de introductie van een vrijwillig welzijnscertficaat aan de waarvan de consument kan herkennen op welk niveau dit welzijn zich bij de productie van voeding heeft afgespeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.