Home

Nieuws 185 x bekeken 1 reactie

Agrarische kredietverlening Rabobank in Nederland stokt

Utrecht – Het uitstaande krediet van de Rabobank in de primaire sector in Nederland is in 2010 100 miljoen euro gedaald tot 29,1 miljard euro. In 2009 steeg het uitstaand krediet bij Nederlandse boeren en tuinders nog met 5 procent. De bank wijt de stagnatie aan broos economisch herstel en uitstel van investeringsbeslissingen.

In agrarisch Nederland nam alleen de kredietverlening aan de vleessector toe, terwijl minder is uitgeleend aan groente en fruittelers. In deze sector was de laatste jaren juist een groei zichtbaar, deels omdat tuinders nieuwe leningen nodig hadden om te overleven. Rabobank noemt de glastuinbouw als een sector waarmee het in 2010 ”duidelijk beter” ging, al houdt de prijzencrisis op sommige plaatsen aan.

De kredietverlening van de coöperatieve bank aan de food & agrisector wereldwijd steeg 13 procent tot 80,6 miljard euro. Rabobank leende met name meer aan de tuinbouw in het buitenland, en de vleesverwerkende sector. Van het totale uitstaande krediet in de sector is 69 procent, oftewel 55,6 miljard, vertrekt aan boeren en tuinders.

De agrarische kredietverlening groeit sneller dan de kredietverlening van de totale bank. Het uitstaand krediet van de Rabobank in totaal groeide 5 procent, tot 436,3 miljard euro. Daarmee is het belang dat de Rabobank heeft in de land- en tuinbouw toegenomen met 1,3 procentpunt.

De bank zag de totale winst in 2010 2 procent stijgen tot 2,77 miljard euro. De omzet steeg met 2 procent tot 12,7 miljard euro. De zogeheten ”stroppenpot” voor niet terugbetaalde leningen daalde 37 procent tot 1,23 miljard euro. Voor dit jaar verwacht de bank dat de Nederlandse economie gematigd zal groeien met 1,5 procent, terwijl de EU gemiddeld uit zal komen op 2 procent.

Bestuursvoorzitter Piet Moerland denkt dat de Rabobank voor de toekomst goed gepositioneerd is, juist vanwege de sterke positie in de landbouw. De voedselcrisis bewijst volgens de topman dat de ontwikkeling van de landbouw een cruciale rol speelt in de toekomst. De Rabobank begrijpt de markt als geen ander, aldus Moerland, die tijdens de persconferentie aanhaalde dat de bank over 100 agrarische economen wereldwijd beschikt.

Voor de toekomst rust de blik onder andere op Azië.
”We kijken als, inmiddels in de wereld leidende, food & agri bank heel speciaal naar Azië.” Van concrete overnamewensen is geen sprake. ”We willen organisch meegroeien.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    De meeste banken hebben hun geloofwaardigheid verloren. De banken zijn er voor de mensen, maar wat blijkt de mensen zijn er voor de banken! Er zijn op prive gebied, veel te veel geld over de balk gesmeten. I.p.v. de boer en tuinder te betalen voor zijn product waar hij recht op had en heeft, is het geld uitgegeven aan natuur! De landbouwgrond werd weg gekaapt voor de boer zijn neus. Hoe kan het kapot? En de banken hebben gesmeten met geld, nu proberen ze het terug tehalen bij de boeren die nog vermogen hebben, waar ze keihard voor gewerkt en gespaard hebben. De beste boeren liepen bij de bank nog tegen een dikke muur! Zij deden niets ze bleven gewoon achterover liggen. de hard werkende boer moest en moet weer opdraaien voor hun veroorzaakt probleem!

Of registreer je om te kunnen reageren.