Home

Nieuws 200 x bekeken

’Afname groei landbouwproductie door gebrek kennis’

Made – De toename van de agrarische productie per hectare landbouwgrond gaat minder snel dan in het verleden. Dat komt doordat er de laatste jaren te weinig is geïnvesteerd in landbouwkundig onderzoek.

Dat zegt voormalig landbouwminister Cees Veerman op een bijeenkomst van ASR Vastgoed in het Brabantse Made.
”Er moet weer geïnvesteerd worden in onderzoek naar de verbetering van teelten en gewassen. Dat is met name in Europa lange tijd niet gebeurd, omdat we toch al te veel produceerden”, legt Veerman uit. Hij voegt er aan toe dat Nederland als kennisland wel een beetje een uitzondering is in de algehele tendens en nog wel voorop loopt als kennisland.

Nederland heeft volgens Veerman ook een rol als voortrekker in de kennisontwikkeling. ”Met name in ontwikkelingslanden in Afrika moet geïnvesteerd worden in kennis om ervoor te zorgen dat onder daar onder de lokale omstandigheden meer productie gerealiseerd kan worden. We moeten niet het voedsel hier produceren en gaan exporteren. Los van dat we daarvoor niet voldoende kunnen produceren, krijgen we dan ook te maken met een enorm migratieprobleem. We moeten ervoor zorgen dat er lokaal voldoende voedsel geproduceerd kan worden”, vindt Veerman. Hij denkt daarbij vooral aan het ontwikkelen van teelten en gewassen die geschikt zijn voor het lokale klimaat.

Tot de jaren zestig steeg de agrarische productie per hectare wereldwijd jaarlijks met 3 procent. Dat is inmiddels gedaald tot 1 procent per jaar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.